torsdag 27 juni 2013

"Spökhuset", Södra vägen, Göteborg, förmodligen 1800-tal, rivet 2000

Det s.k. "Spökhuset", på Södra vägen, Göteborg, revs år 2000 och på platsen uppfördes det s.k. Världskulturmuseet. (är tacksam om någon har byggår på "Spökhuset" och vad det har använts till - skriv i kommentarsfältet).

Det s.k. "Spökhuset" utanför Liseberg, på Södra vägen innan rivning 2000. Bild länkad från Folke.
Det s.k. "Spökhuset" under rivning år 2000. Bild länkad från Folke.
Världskulturmuseet som byggde på samma plats. Bild länkad från wikipedia.
Passerar man området idag kan man se att det inte hade varit omöjligt att spara "Spökhuset" och ändå kunnat bygga Världskulturarvet. Man hade givetvis kunnat spara det ena kulturarvet och även byggt ett kulturarvsmuseum. Det hade varit möjligt men blev omöjligt i omöjligheternas land.

Museet ligger med krysset i mitten och där låg "Spökhuset". Bredvid finns tomma ytor. Ena en parkering och på andra sidan nån slags park som är stensatt och fullkomlig stendöd. Det hade givetvis varit möjligt att sparat "Spökhuset" och plasten hade varit häftigare. Mer blandad. Nu, trots museerna, är den stendöd.


4 kommentarer:

  1. Det var intressant att se en bild ifrån huset jag tillbringade många år med mitt band under -90 talet. Vi hade en fantastik replokal där. Många fina minnen och ett område som tyvärr inte existerar längre.
    Vi repade tidigare i Lyckholms bryggeri som jag häromveckan såg håller på att jämnas med marken även den.

    Jag spelade in en film med alla husen längs södra vägen, med funkishuset vid korsvägen och villan dessförinnan innan det revs, tyvärr hittar jag inte filmen, men någonstans hos mina föräldrar finns den.

    Jag har aldrig hört talas om att huset kallades för spökvillan, men jag hörde däremot att det har varit kopplat till bryggeriverksamhet. Innan det revs tog jag med mig en skylt ifrån Hissen som det står daterat 1913 på. En äldre man som arbetade i verkstaden sa att hissen skulle vara en av de äldsta i Sverige av sitt slag.

    /Magnus

    SvaraRadera
  2. Länkar till "Bild länkad från Folke" är död! Har du alternativ...?

    SvaraRadera
  3. Oktober -98 hade jag o bandet replokal i huset på Södra vägen. Efter diskoteksbranden på Hisingen stängde räddningstjänsten ner en mängd tveksamma lokaler i stan. Bland annat vår. Jag skrev låtar under tiden, bland annat "Spöket på Södra vägen" - utan att veta att huset kallades spökvilla. Intressant. En annan låt skriven i samma veva är denna! https://open.spotify.com/track/2Z01L89Am5MkahL0BeNo4v

    SvaraRadera