tisdag 2 juli 2013

Aktuellt rivningshotat, Kolingsborg, Slussen, Stockholm, uppförd 1954, riven inom kort

Mitt i Slussen i Stockholm ligger Kolingsborg som ritades av arkitekten Artur von Schmalensee och stod färdig 1954. Namnet är kopplat till den byggnad som stod vid Slussen i början av 1900-talet. Namnet är starkt kopplad till Stockholms hamnhistoria och kommer från Albert Engströms urstockholmsstuvarkarikatyr Kolingen. Idag står Kolingsborg på den plats där det gamla porttornet Södre Torn låg på 1500-talet. Fram till 1970-talet höll Hamnkontoret, Stuvareförbundet och Hamnarbetarfackföreningen till i byggnaden och här fanns personalutrymmen för hamnarbetarna. När dessa flyttade förvandlades nedre planet till diskotek. Än idag kan man minnas tiderna från hamnperioden då de gamla avlöningskassorna fungerar som garderob i diskoteket. Här spelades diskotekscenerna i Staffan Hildebrands film G in 1982. Här har många kända stockholmsband spelat genom åren.

Givetvis existerar inte namnet i det nya projekt som planeras: det s.k. Nya Slussen.

Kolingsborg från 1954, väldigt rivningshotad.
Foto: Peter Frisk
Kolingsborg är grönklassad vilket betyder att byggnaden är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Exempelvis står följande i I Plan- och byggnadslagen 3 kap:

"12 § Byggnader, som är särskilt värdefulla från historisk, kultur- historisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt eller som ingår i ett bebyggelseområde av denna karaktär, får inte förvanskas."

Kolingsborg planeras att rivas hösten 2013.

Nya Slussen vid samma plats. Jo, jag har bättre bilder.
Ska bara få fram mitt andra stora minne. 
Peter Frisk


2 kommentarer:

  1. Hej!

    Har du skrivit om att g-klaven vid musikhögskolan är rivd, och att musikhögskolans huvudbyggnad snart ska rivas?

    SvaraRadera
  2. Hej Unknown, japp, de finns här:
    http://svenskrivningsvag.blogspot.se/2013/06/musikhogskolan-och-g-klaven-stockholm.html

    SvaraRadera